Nu när vi närmar oss ett nytt decennium vill därför vi summera 2010-talet. Det är en lång krönika med både fakta, egna erfarenheter och intervjuer med arkitekter.
Hej,
Jag heter Monika Pirslin och har tillsammans med Edison Donnius skapat Nya Boendet. Vi hoppas att du gillar Nya Boendet och är glada att du är med redan från starten. Vi jobbar varje dag med att samla fler bostäder här så att du ska hitta ditt nya boende hos oss.
De senaste 15 åren har jag jobbat med bostadsutveckling och är väldigt ärad över att jobba med något så betydelsefullt som ett hem. Nu när vi närmar oss ett nytt decennium vill därför jag summera 2010-talet. Det är en lång krönika med både fakta, egna erfarenheter och intervjuer med arkitekter.
MARKNADEN
Vi steg in i 2010-talet med en brant uppförsbacke. Finanskrisen 2008 i USA drabbade även vår marknad 2009 med kraftigt stigande räntor. Detta ledde till att boendekostnaderna för alla med rörlig ränta höjdes kraftigt och gjorde det omöjligt för vissa att bo kvar. Det blev en påtvingad flytt för många. Utbudet av bostäder växte kraftigt och det blev svårare att sälja sitt boende. Bankernas respons var ett krav där kunderna var tvungna att sälja sitt befintliga boende innan de kunde köpa nytt. Det påverkade så klart nyproduktionsmarknaden. Hur kan du sälja ditt boende innan du köper nytt när det oftast är två år kvar till tillträdet? Den regeln var anpassad för bostäder på successionsmarknaden (begagnade bostäder), inte för köpprocessen för nyproducerade bostäder.
Boomen som startade 2003 där alla som köpte en nyproducerad bostad tjänade minst 30% fick ett kraftigt stopp. Det kom som en chock för vissa. Det hade blivit känt att man kunde tjäna bra pengar på att köpa och sälja nyproduktion och begreppet ”bostadskarriär” skapades. Men plötsligt fanns det en risk att stå med dubbla boendekostnader. På den tiden hade man säljstarter enligt ’först till kvarn’-principen som innebar att folk fysiskt skulle köa för att köpa en bostad. Jag minns tillfällen där köpare tältade i flera dagar för att köpa och gärna flera bostäder för att tjäna pengar. Det var säkert värt det. Numera finns det flera åtstramningar från bankerna och digitala säljstarter som gör att resultaten ser annorlunda ut. I början av 2010-talet var prospektet några kopierade och hophäftade A4-sidor med bilder som såg ur som skärmdumpar från ett arkitektprogram. Till att du de senaste åren får en hel bok i en snygg förpackning med matchande påse och bilder på bostäder som får dig att dregla och flytta in mentalt direkt. Nu finns allt istället digitalt och är tillgängligt för alla dygnet runt.
ERBJUDANDET & MERVÄRDEN
Nyproduktion är inte för alla men fler än hälften som väl har bott i en nyproducerad bostad vill göra det igen. De flesta undersökningarna visar att det man önskar är ett ”fräscht” boende. Det behöver inte vara synonymt med nyproduktion men det är ju alltid fräscht.
Det finns oändligt många möjligheter att skapa ett häftigt boende, även om många idéer bromsas av alla regler vi behöver förhålla oss till. Utvecklingen har lett till att allt fler har fått större begär - och möjlighet - att identifiera sig med sitt boende. Precis som du väljer bilmärke enligt dina preferenser kan du välja boende. De flesta bostadsutvecklarna vill identifiera sig med trygghet och hållbarhet men det har blivit en hygienfaktor för dig som köpare. Du vill ha mer, väl utvalda detaljer och något du kan ta på och njuta av visuellt varje dag. Pionjären Oscar Properties var de första som byggde en historia kring bostadsprojekten med en unik identitet. Visuellt erbjöd de mycket mer än standard. Givetvis till en annan prislapp än standard. Att en fastighet kunde bli ett varumärke intresserade allt fler bostadsutvecklare som ville göra på liknande sätt. Det i sin tur ledde till att utöver att skapa något visuellt attraktivt började de flesta att tänka ett steg längre i mervärden såsom innehållet i fastigheten, exempelvis gemensamma ytor för fester, extra vardagsrum, biorum, pool, odlingsmöjligheter, fina takterrasser, tjänster för mat, städ, bottenvåningar fyllda med nya verksamheter och annat som underlättar vardagen. Vi människor vill så mycket och tiden räcker sällan till och då finns det så klart intresse för att ha allt runt hemmet så smidigt som möjligt.
ARKITEKTUREN
I samband med att intresset för att identifiera sig med sin bostad och platsen ökade kraven från köparna på bostadsutvecklarna på att skapa rätt typ av boende. Från att ha gått från en generell standard i lådformade hus där utsidan inte fått så mycket kärlek och insidan som är ”ljus och fräsch” med innehåll som kan vara likadant hos alla till pampiga entréer, väl genomtänkta interiöra koncept lika hotell och fasader häftiga nog att tävla för internationella arkitektpris.
Vad har varit hett under 2010-talet?
Två ord som verkligen varit heta är hållbarhet och urbanisering. Jag kommer inte att gå in på betydelsen eftersom framförallt ”hållbarhet” är väldigt brett men båda dessa har präglat många diskussioner, likväl politiska som interna hos bostadsutvecklarna.
Vi frågade Johan Wallhammar, Arkitekt MSA Brunnberg & Forshed Arkitektkontor om vad de tyckte var typiskt under 2010-talet:
Effektivare och lyxigare
En effekt av den starka urbaniseringen har varit stor bostadsbrist i de flesta av landets kommuner. Detta har resulterat i en ständig jakt på kvadratmeter som kan utnyttjas till bostäder. Vi bygger på svårare och mer bullerutsatta lägen än tidigare och byggreglerna anpassas efter det. Det går att utröna två trender av detta. Dels blir vanliga bostäderna effektivare och mindre, med öppna planlösningar och smarta lösningar för förvaring. Dels har en ny kategori av lyxboenden uppkommit på marknaden med mycket stora och exklusiva bostäder med dyra material och walk-in-closets.
Exklusivt, effektivt och småskaligt
Det vilar ett särskilt ansvar på oss arkitekter. Sedan länge har Brunnberg & Forshed förespråkat en mänsklig och social dimension inom arkitekturen. Det senaste årtiondets utveckling har fått oss att inse hur viktigt detta fortfarande är. När städerna blir högre, tätare och mer exklusiva är det av yttersta vikt att värna den lilla människan i den stora staden. Därför måste vi alltid utgå från människans behov av sammanhang och social gemenskap. Det är då arkitekturen kan göra verklig skillnad.
Tack så mycket Johan Wallhammar!
PLATSIDENTITET
-Som jag nämnde tidigare har platsen blivit viktigare. Det är nu ovanligt att inte jobba med platsidentitet. Hur kan man skapa ett habegär för att bo på en orörd åker som inom några år ska innehålla flera tusen bostäder? Jo, via platsidentitet. Vilka ska bo här? Vad vill man ha för liv på platsen? Många frågor och svar skapar mervärden som gör att du ser hur ditt liv på plats kan vara. Den här platsen har en viss identitet och husen ska gärna hålla en röd tråd med platsen, även om det ska innehålla allt från stadsradhus till skyskrapor där.
GRÖNSKA
-Grönska blev allt viktigare och det som poppade upp nästan överallt var ’gröna tak’ á la sedumtak. Det var en enkel sak att checka av men många tog det steget vidare som inte bara gav mervärde till naturen utan även till de boende i form av odlingar, sköna parkytor på gården och orangerier för både odling och umgänge. Visste du att vi ska odla 10% av allt vi äter i staden? Nu växer det, bokstavligt talat, fram olika former och platser för att odla mat i staden, exempelvis i källare och garage. Det kallas både här-odlat och när-odlat beroende på avståndet. Gott är det också!
ETT RUM TILL
-Ganska naturligt är man soldyrkare i Sverige och vi uppskattar att vara ute i ljuset och solen. Därav har balkongen fått högre ranking på önskelistan. Balkongen har blivit större, snyggare och ökat i antal så att alla i huset får en. Det blir ett till rum man vill ha.
TRENDEN FRAMÅT
Vad kan vi vänta oss under nästa decennium?
Jag ser att vi kommer att tänka mer på att tilltala samtliga våra sinnen i skapandet av bostäder framöver, något som inte bara är visuellt attraktivt utan något som skapar en större helhet med människans välmående i fokus. Den ständiga stressen folk upplever måste reduceras kraftigt när man kommer hem. Alla behöver återhämta sig. Och var bättre gör man det än i sitt eget hem? Allt fler jobbar hemifrån och startar egna verksamheter. Bostaden ska erbjuda en möjlighet för det också.
Vi frågade Rahel Belatchew, grundare och arkitekt på Belatchew Arkitekter om trenden framåt:
Större variation
Om förslaget till förenklade byggregler går igenom blir det lättare att erbjuda bostäder med större variation. Då får de boende välja om de prioriterar stora kök eller nöjer sig med mindre enheter exempelvis. Mycket av den standard vi arbetar efter idag är från en tid när det fanns hemmafruar som dagligen lagade mat för en hel familj. Så ser samhället inte ut idag, det finns ytterst få hemmafruar och vi äter många måltider utanför hemmet.
När det gäller hur vi gestaltar byggnaderna tror jag att två spår kommer att utvecklas. Å ena sidan kommer vi att se en större andel repetitiva serieproducerade flerbostadshus till lägre kostnad. Parallellt kommer vi att arbeta än mer med hållbarhetslösningar och dela bostad med andra i olika former av kollektivhus.
Tack så mycket Rahel Belatchew!
Sammanfattningsvis har nyproduktionen blommat till något väldigt attraktivt, det finns väldigt mycket att välja bland och det finns något för alla smaker och lägen.
Numera behöver du inte längre vänta två år på att flytta in. Det finns massor av bostäder att flytta in i redan imorgon, se några exempel här. Så du som söker nytt boende behöver inte nödvändigtvis vänta särskilt länge. Den största utmaningen har varit att hålla koll på vad marknaden erbjuder. Därför har Nya Boendet skapats. För att du som söker bostad, oavsett boendeform och läge, lätt ska kunna hitta det hos oss. Vi har inte hela Sveriges innehåll än men jobbar på att fylla det så snart vi kan.
För dig som missade tidigare artikel, läs även intervjun med arkitektbyrån Wester + Elsner om framtidens boende här. Likaså Caroline Szybers krönika om ”Drömboende och drömmen om ett boende”.
Nya Boendet-teamet önskar dig ett fantastiskt 2020 och vi ser fram emot att ses här igen!